Notaris

'Blij dat nalaten aan Kom op tegen Kanker belastingvrij wordt'

Delen

Kom op tegen Kanker is verheugd dat schenken en nalaten aan goede doelen belastingvrij wordt vanaf 1 juli 2021. Dat laatste kondigde minister Matthias Diependaele (N-VA) gisteren aan. 'Door het nieuwe systeem wordt schenken of nalaten aan maatschappelijk zinvolle projecten een doel op zich', zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Heel wat goede doelen vreesden inkomstenverlies nadat minister Matthias Diependaele (N-VA) in oktober vorig jaar aangekondigd had dat het fiscale voordeel dat bij het duolegaat hoort, hervormd zou worden.

Het nieuwe systeem waarbij een direct legaat aan een goed doel 0 % belast wordt vanaf 1 juli 2021, wordt zeer positief onthaald door Kom op tegen Kanker. 'We zijn verheugd dat we financieel niet de dupe worden van de terechte correctie van het duolegaat', aldus Michils. Meer info over de impact van de nieuwe regeling op het duolegaat vind je op notaris.be.

Nieuwe kans voor goede doelen in Vlaanderen

Met het nieuwe systeem worden in Vlaanderen nieuwe kansen gecreëerd voor goede doelen. Het 0%-tarief zorgt er namelijk voor dat er duidelijk solidariteit wordt verwezenlijkt: het goede doel is op deze manier namelijk niet langer het aanhangsel van een persoonlijk extra voordeel, maar een doel op zich. Op die manier krijgen goede doelen de kans om aan te tonen dat hun doel het legaat waard is.

Heb je vragen over duolegaten, het nultarief voor directe legaten of de omzetting van een duolegaat in een direct legaat? Of wil je graag meer vrijblijvende informatie over erfenissen? Neem dan contact op met Natasja Vermeulen, notarieel jurist van Kom op tegen Kanker. Natasja bekijkt graag samen met jou rustig de mogelijkheden. Een gesprek kan bij je thuis plaatsvinden of in ons kantoor, uiteraard vrijblijvend en in alle discretie. Word je liever door ons opgebeld? Geen probleem.

Met zelfvertrouwen kunnen goede doelen aanbevolen worden als autonome sterke organisaties en maatschappelijk zinvolle projecten. Met het legaat, dat vanaf 1 juli 2021 integraal terechtkomt bij het goede doel, kan bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, hulp via de Kankerlijn … georganiseerd worden, zonder dat er belastingen geïnd worden.

Terecht en volwaardig alternatief

Dat goede doelen met die beslissing een volwaardig legatenalternatief krijgen, is terecht te verklaren dankzij de grote maatschappelijke meerwaarde die ze jaarlijks creëren en de functie die goede doelen vervullen in publieke diensten. In het geval van Kom op tegen Kanker gaan die publieke diensten onder andere over jaarlijks 15 à 20 miljoen euro steun aan Vlaams wetenschappelijk onderzoek, tewerkstelling van vele onderzoekers en hulpverleners, zorghuizen die een toelage ontvangen, naast de vele psychosociale initiatieven die Kom op tegen Kanker zelf organiseert zoals de Kankerlijn, jongerenweekends, gezinsdagen, kindervakantieweken, vrijwilligersschool, enzoverder.

‘Bovendien heeft Kom op tegen Kanker, net als vele andere goede doelen, de laatste jaren hard gewerkt aan de professionalisering van zijn organisatie en een autonoom businessmodel met sterke fundraisingformules’, aldus Marc Michils . ‘Onze organisatie ontvangt geen subsidies voor de vele publieke diensten die wij leveren en die de overheid anders zelf zou moeten organiseren en financieren. Daarom mogen wij dan wel een correct legatensysteem eisen om solidariteit via legaten nog steeds mogelijk te maken. Wij zijn blij om te merken dat de Vlaamse regering daarop ingegaan is.’

Een jaar geleden gingen Kom op tegen Kanker en Rode Kruis-Vlaanderen met de Vlaamse regering in overleg over een alternatief om erfenissen na te laten aan goede doelen. Lees meer.

Dat nalaten aan Kom op tegen Kanker binnenkort belastingvrij kan, is te verklaren door de maatschappelijke meerwaarde die we jaarlijks creëren, onder andere door jaarlijks 15 à 20 miljoen euro steun aan Vlaams wetenschappelijk onderzoek.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker
Thema's: Fundraising