Linda Mighels

'Die erehagen, dat is altijd een feest'

Delen

Linda Mighels stond van bij het begin aan de meet bij de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Dit jaar fietst ze voor de tiende keer mee.

‘Ik ben pas laat beginnen fietsen: zo rond m’n veertigste, op een tweedehandsfiets (lacht). Nu heb ik een Merckx en een Pinarello. Ik rijd drie tot vier keer per week, telkens 100 tot soms 180 kilometer. In 2009 heb ik een goede vriend aan kanker verloren. Kort daarna kreeg ik via de fietsclub een uitnodiging om deel te nemen aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Op een paar maanden tijd hadden we de startsom bij elkaar. Sindsdien ben ik er elk jaar bij. Voor deze tiende editie wilde ik iets speciaals doen. We verschijnen met vier teams aan de start. Eén daarvan bestaat uit vijf mensen die tegen kanker vechten of gevochten hebben. Zij gaan samen ook de volledige 1000 km fietsen. Da’s straf! Zelf maak ik deel uit van het internationale peloton. We rijden van Frankrijk naar Mechelen: een stevige rit met behoorlijk wat klimwerk. Ik vraag me af of ik het gemiddelde van 27 kilometer per uur zal kunnen aanhouden. Het leukste aan de 1000 km? De erehagen in de middagsteden,  met al dat volk en die fanfares. In Bilzen fietsten we tussen een muur van tractoren, en in Tienen stonden ooit de reuzen buiten. Dat bezorgt me telkens weer kippenvel. En de mensen natuurlijk: mijn medefietsers, die ik zowat als familie beschouw, en de supporters, die ons onvermoeibaar blijven toejuichen.’

Ontdek alles over de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

Linda Mighels

© Joost Joossen