Wout Gastmans

‘Ik wil lotgenootjes steunen’

Wout zet de pet op tegen kanker

Delen

Wout weet hoe het voelt om kanker te hebben. Twee jaar geleden kreeg hij van de dokters te horen dat hij leukemie had. Intussen gaat het steeds beter met hem. Maar sinds zijn ziekte heeft hij een missie: hij wil gezonde kinderen informeren over wat kanker precies is en andere kankerpatiëntjes troosten en opfleuren. Dat hij nu het gezicht is van De Pet op tegen Kanker vindt hij niet alleen spannend, maar ook zinvol. 

Hoge koorts. Met die klacht start het verhaal van Wout in 2019. Wat volgt zijn een ziekenhuisopname, een beenmergpunctie en het slechte nieuws dat hij leukemie heeft. ‘Bloedkanker’, zeggen de artsen en ze leggen Wout haarfijn uit hoe ze hem zullen genezen. ‘Bang was ik niet toen het woord kanker viel. Wel verbaasd. Hoe kon ik nu ziek zijn en me toch gezond voelen?’ Dat verandert snel. Van zodra de behandeling start, is Wout vlug moe en moet hij opletten voor infecties. ‘Leukemie is helemaal niet leuk. Ik mocht niet meer naar school. Via een camera in de klas kon ik toch de lessen in het vijfde leerjaar blijven volgen en zelfs contact houden met mijn vrienden.’

Wout-Gastmans-met-accordeon

Vrolijke vrienden

Door de behandeling verliest Wout zijn haren. Petten, mutsen en hoeden in allerlei vormen en kleuren komen in de plaats. ‘Die nieuwe look was best cool en maakte klasgenoten en vriendjes nieuwsgierig. Ze wilden graag weten of kanker pijn doet. “Meestal valt het mee, al is het op sommige momenten ook best heftig geweest”, antwoordde ik dan. Zo kreeg ik twee keer af te rekenen met aften. Ze waren echt overal: in mijn mond, slokdarm, darmen. Ze deden erg veel pijn. Ook aan de quarantaine heb ik slechte herinneringen. Ik verveelde me te pletter omdat ik dan enkele weken niet uit mijn kamer mocht. Maar meestal was ik best flink en stoer.'

'In het ziekenhuis fleurde ik de andere zieke kinderen op. Dat deed ik met mijn accordeon. Als ik me goed genoeg voelde, speelde ik op mijn bed. De andere patiëntjes kwamen dan luisteren. Een van de gekste momenten was toen mijn juf op bezoek kwam. Toen ik voor haar Vrolijke vrienden speelde, nam ze een cliniclown bij de arm en begon er zomaar mee te dansen.’

Tijdens het vakantiekamp van Kom op tegen Kanker spraken we nauwelijks over onze ziekte. We speelden waterspelletjes, hielden verkleedpartijtjes, deden een zoektocht. Tijdens al die activiteiten dacht ik niet één keer aan kanker.

Wout

kreeg leukemie

Wout Gastmans

‘Ik ben nu bijna twee jaar ziek. Het was geen fijne tijd, maar bijzonder was hij wel’, zegt Wout. Hij heeft veel moeten missen: zijn vrienden, de uitstapjes met de klas, zijn accordeonlessen. Maar er is ook heel wat in de plaats gekomen. In de zomer van 2019 neemt hij deel aan het vakantiekamp met Kom op tegen Kanker. Hij heeft er goede herinneringen aan. ‘Ik verbleef in Spa met een honderdtal andere patiëntjes. Wij waren blij dat we net zoals gezonde kinderen van de zomer konden genieten. Tijdens onze vakantie spraken we nauwelijks over onze ziekte. We speelden waterspelletjes, hielden verkleedpartijtjes, deden een zoektocht en werden verrast door de Ketnetband. Tijdens al die activiteiten dacht ik niet één keer aan kanker. Toen het kamp afgelopen was, vond ik dat jammer. Ik had me die week beter gevoeld dan anders.’

Krullen

Begin 2020 start met goed nieuws, want de dokters vinden geen kankercellen meer in het beenmerg van Wout. Hij krijgt voor alle zekerheid wel nog een onderhoudsbehandeling, die ervoor moet zorgen dat de kanker nooit meer terugkomt. In februari mag Wout na bijna een jaar weer naar de klas. Hij zit ondertussen in het zesde leerjaar. ‘Ik vind school leuk, dus ik was dolenthousiast om mijn vrienden opnieuw te zien.’ Maar het feest is van korte duur, want anderhalve maand later gaan de scholen dicht. ‘Door het coronavirus moesten plots alle kinderen van thuis uit les volgen. Voor mij leek het alsof er niets veranderd was. Toen ik ziek was, volgde ik ook al les via de computer. Later moest ik zelfs weer even in quarantaine, omdat ik in contact was geweest met iemand die positief testte op COVID-19.’ 

Door het coronavirus moesten plots alle kinderen van thuis uit les volgen. Voor mij leek het alsof er niets veranderd was. Toen ik ziek was, volgde ik ook al les via de computer.

Wout

kreeg leukemie

Wout Gastmans

Tijdens dat vreemde coronajaar zit Wout volop in zijn onderhoudsbehandeling. Daarvoor krijgt hij in het ziekenhuis regelmatig een chemo. Hoewel die kuren niet zo zwaar zijn, blijft Wout niet gespaard van nevenwerkingen. Hij krijgt opnieuw aften en zijn botten worden brozer. Door een verkeerde beweging belandt zijn been in de zomer van 2020 in het gips. ‘Doordat ik een tijdje niet kon lopen, verzwakten mijn spieren. Het gevolg? Op 1 september startte ik het eerste middelbaar in een rolstoel. Thuis gebruik ik een rollator om mij te verplaatsen.’ Wout volgt kine en revalidatie om opnieuw zelfstandig te kunnen lopen. ‘Het gaat steeds beter, maar zonder hulpmiddelen lukt het voorlopig nog niet.’ 

De onderhoudskuur duurt in totaal 70 weken. ‘Nog heel even en dan zit mijn behandeling er echt op’, zegt Wout. ‘Hopelijk kan ik dan weer het leven van een normale jongen leiden. Ik heb ook mijn haren terug. Door de chemo krullen die. Dat vind ik niet erg. Ik hou wel van mijn nieuwe look.’ In juli hoopt Wout nog eens mee te kunnen op kamp. Afgelopen zomer ging dat niet door. ‘Ik heb dat kamp gemist. Maar Kom op tegen Kanker vergat de jonge kankerpatiënten niet en bezorgde ons een pretpakket: een doos vol spulletjes en opdrachten waarmee we een prijs konden winnen. Helaas greep ik naast de ontmoeting met de bekende YouTubers Céline en Michiel.’ 

Wout Gastmans

De pet op

De afgelopen twee jaar verzamelde Wout kankersouvenirs: spuiten, pleisters, een infuuszak met kabels, het mondmaskertje dat hij droeg om onder narcose te gaan. ‘Ik wil die leukemieperiode nooit vergeten. Het is goed dat een organisatie zoals Kom op tegen Kanker zich om jonge patiënten bekommert. Maar ik wil ook graag zelf helpen. Ik hoop dat ik met mijn herinneringen en verhalen later andere zieke kinderen kan troosten en hoop geven. Maar het is ook belangrijk dat gezonde kinderen weten hoe het voelt om kanker te hebben.’ Dat hij het gezicht wordt van de Pet op tegen Kanker vindt hij daarom niet alleen spannend, maar ook zinvol. ‘Iedereen mag mij vragen stellen over mijn ziekte. Ik vind het niet erg om over leukemie te praten.’ 

Informeren doet Wout graag, maar tijdens zijn ziekte is hij erachter gekomen dat entertainen zijn grote droom is. Ja, hij weet het nu wel zeker: later wordt hij muzikant, vult hij met zijn accordeon het Sportpaleis en fleurt hij mensen helemaal op. 

De Pet op tegen Kanker

Wout is het gezicht van 'De Pet op tegen Kanker'. Met die campagne willen Kom op tegen Kanker en Ketnet kinderen met kanker steunen en de ziekte bespreekbaar maken bij leeftijdsgenootjes. 

Steun initiatieven voor kinderen met kanker door een petpakket te kopen of doe een gift.