Kom op tegen Kanker reikt bijna 16 miljoen euro uit aan onderzoek en zorgprojecten

Delen

Kom op tegen Kanker maakt 15.836.743 euro vrij voor beloftevol kankeronderzoek en innoverende zorginitiatieven, die de overlevingskansen verhogen en de levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten verbeteren. 65 beurzen en toelagen worden vanavond officieel uitgereikt in de Ancienne Belgique.

Elk jaar krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze kanker hebben. Een op de drie overleeft de ziekte niet. Wie kanker wel overleeft, ondervindt vaak nog langdurige gevolgen. Wetenschappelijk onderzoek voor betere behandelingen en steun aan zorginitiatieven die de levenskwaliteit bevorderen, zijn daarom broodnodig,’ zegt algemeen directeur Marc Michils.

Patiënten beoordelen mee welk onderzoek of project financiering krijgt

Kom op tegen Kanker ontvangt jaarlijks honderden voorstellen voor onderzoeks- of projectfinanciering. Commissies van nationale experts toetsen de kwaliteit, haalbaarheid en relevantie van de voorstellen. Zij doen dat niet alleen.

De samenwerking tussen de experten en patiënten garandeert dat de projecten wetenschappelijk van hoge kwaliteit zijn en zo snel mogelijk een meerwaarde opleveren voor kankerpatiënten.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker

Concreet geeft Kom op tegen Kanker 13.183.436 euro financiële steun aan 31 biomedische onderzoeksprojecten en 17 beurzen voor doctoraatsonderzoekers. 2.170.350 euro gaat naar 1 psychosociaal onderzoek en 15 zorginitiatieven. Sinds 2018 investeert Kom op tegen Kanker ook in preventieonderzoek: 1 project krijgt 482.957 euro.

Op www.komoptegenkanker.be/projecten staat een overzicht van alle onderzoeksprojecten en zorginitiatieven die Kom op tegen Kanker financieel ondersteunt.

Steun mogelijk dankzij duizenden sympathisanten

Kom op tegen Kanker werft fondsen om kanker te vermijden, bestrijden en verzachten. Ook het bedrag dat vanavond aan beurzen en toelagen wordt uitgereikt, is afkomstig van giften, legaten en de opbrengsten van acties.

Marc Michils: ‘Bedankt aan de vele gulle gevers, de erflaters en in het bijzonder ook de teams van de 1000 km en de 100km-run en de comités van het Plantjesweekend. Jullie maken het mogelijk dat Kom op tegen Kanker jaar na jaar kan blijven investeren in onderzoek en zorginitiatieven.’

Officiële beursuitreiking in Ancienne Belgique

De onderzoekstoelagen en beurzen worden vanavond toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel. De laureaten krijgen er officieel hun oorkondes. Het publiek mag zich verwachten aan een inspirerende avond met diverse sprekers en praktijkcases. De presentatie is in handen van Goedele Wachters. Lady Linn zorgt voor de muzikale noot.