

Voorkomen blijft beter dan genezen, en in het geval van roken is voorkomen ook makkelijker dan stoppen. Daarom focust Kom op tegen Kanker ook sterk op de strijd om jongeren van de sigaret te houden. Als we de instroom van jonge rokers kunnen beperken, boeken we de grootste gezondheidswinst.
Hoe proberen we jongeren van de sigaret te houden? Onze aanpak bestaat uit twee luiken:
Jongeren beschermen tegen tabaksverslaving vereist een totaalaanpak. Het beleid kan nog veel meer doen in de strijd tegen roken. Om jongeren van de sigaret te houden dringt Kom op tegen Kanker aan op verschillende maatregelen. Om die te realiseren werken we samen met heel wat andere organisaties in België en op Europees niveau.
Kom op tegen Kanker voert al sinds 2016 antirookcampagnes voor jongeren, steeds met een focus op de trends van het moment en met een innovatieve aanpak om deze moeilijk bereikbare doelgroep aan te spreken. Hieronder vind je een overzicht van de campagnes door de jaren heen.
Uit onderzoek van Kom op tegen Kanker blijkt dat de Vlaamse jeugd nog altijd heel wat misvattingen heeft over roken. Jongeren zijn vrij eensgezind dat roken slecht is, maar dat blijft te abstract. De gevolgen zijn immers voor véél later.
Bij veel jongeren leeft bovendien het idee dat je niet zó snel verslaafd geraakt en dat enkele sigaretten geen kwaad kunnen. Tegelijkertijd hoort roken voor sommigen bij volwassen worden. Roken is voor hen een vorm van experimenteren. Er gaat een fascinatie van uit.
Jongeren zijn geen gemakkelijke doelgroep om te bereiken. De beste leeftijd om tot hen door te dringen is tussen 12 en 15 jaar, nog voordat ze echt beginnen roken.
Vooral jongeren uit het (voorbereidend) beroepsonderwijs laten zich makkelijk verleiden tot de sigaret. Het aantal rokende jongeren ligt in het BSO veel hoger dan in het ASO en TSO.
De boodschap - roken is ongezond, begin er niet mee! - vergroot het bewustzijn van jongeren en bevestigt ze in hun negatieve houding tegenover roken. Ze biedt hun ook argumenten om anderen te overtuigen om te stoppen en moedigt zelfs jongeren aan om te stoppen. En ook vooral om neen te zeggen tegen de sigaret.
Hoe dring je door tot een jongere uit een leeftijdsgroep die volop willen experimenteren en voor wie de langetermijneffecten van roken, zoals kanker, ver van hun bed zijn? Door een campagne op te zetten voor én door jongeren, via de kanalen waar zij het liefst tijd op spenderen.
Daarenboven is het geen gemakkelijke doelgroep om te bereiken. Daarom werd gekozen voor een campagne van en voor jongeren.
De campagne is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Kom op tegen Kanker en de Vlaamse overheid.
Het consortium tabak is de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in kader van tabakspreventie en rookstopbeleid, en bestaat uit het Vlaams Instituut Gezond Leven (penhouder van het consortium tabak), Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker.