Vrouw met mondmasker

‘Blijf kwetsbaren verzorgen bij verdere versoepeling coronamaatregelen’

Delen

Kom op tegen Kanker publiceert vandaag een rapport over de versoepeling van de coronamaatregelen. ‘We moeten kwetsbare mensen zoals kankerpatiënten in onze maatschappij blijven verzorgen, ook als de maatregelen verder versoepelen’, stelt de organisatie. ‘In ons rapport zetten we op een rijtje wat nog meer kan gebeuren in de zorg en op beleidsniveau.’

Sinds een maand is er een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen aan de gang. De overheden schakelen snel en leveren inspanningen om kankerpatiënten en andere kwetsbare groepen extra te beschermen. Kom op tegen Kanker is daar erg blij mee. Zo kan iedereen die in het ziekenhuis moet worden opgenomen, op COVID-19 getest worden.  

Die aandacht voor kwetsbare groepen zoals kankerpatiënten mag echter niet verloren gaan. In zijn opvolgrapport ‘De corona-exit en kanker’ overloopt Kom op tegen Kanker wat er al gerealiseerd is en vragen we aandacht voor wat er nog meer kan gebeuren in de zorg en het beleid.

Veilige zorg

Waar is er snel geschakeld: iedereen die in het ziekenhuis moet worden opgenomen, kan nu op COVID-19 getest worden. De overheid gaat maskers verdelen. Niet-dringende consultaties, onderzoeken en behandelingen worden weer opgestart. 

Garandeer bij een eventuele tweede COVID-golf de continuïteit van de niet-medische zorg zoals psychologen, kinesisten, revalidatie enz..

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils

Wat er nog meer kan gebeuren: betere maskers voorzien voor patiënten met verlaagde immuniteit die bescherming bieden tegen infecties. Focus op thuishospitalisatie waar mogelijk. Bij een eventuele tweede COVID-golf de continuïteit garanderen ook van de niet-medische zorg (psychologen, kinesisten, revalidatie enz.).

Communicatie, bezoek en vrije tijd

Waar is er snel geschakeld: teleconsultaties zijn terugbetaald. Eén mantelzorger mag weer mee naar het ziekenhuis bij consultaties en daghospitalisatie. Bezoek bij iemand thuis is onder voorwaarden mogelijk.

Wat er nog meer kan gebeuren: voor de zorg: belangrijke gesprekken moeten zoveel mogelijk per videobellen, én op afspraak zodat patiënten zich kunnen voorbereiden. Bezoek in het ziekenhuis zou mogelijk moeten worden. Er zijn specifieke richtlijnen nodig voor kwetsbaren voor een veilige deelname aan vrijetijdsactiviteiten.

Prijs van ziekenvervoer en andere

Waar is er snel geschakeld: er is veilig ambulancevervoer. Met het quarantainegetuigschrift en uitkering hoeven patiënten niet verplicht weer naar het werk.

Wat er nog meer kan gebeuren: zorgen dat geregeld ambulancevervoer voor kankerpatiënten die naar radiotherapie gaan maar mogelijk corona hebben, niet duurder is dan ander ziekenhuisvervoer. Het quarantainegetuigschrift uitbreiden voor wie samenwoont met een risicopatiënt.

Contacteer de Kankerlijn

Ervaar je een knelpunt dat beter aangepakt kan worden? Signaleer het aan de Kankerlijn!

Thema's: coronavirus