Nog al te vaak wordt (ex-)kankerpatiënten een schuldsaldoverzekering geweigerd of moeten ze astronomisch hoge premies betalen. Op die manier wordt de drempel te hoog om een lening af te sluiten om een huis te kopen, te bouwen of te verbouwen, of om een zaak te beginnen. Onaanvaardbaar, vindt Kom op tegen Kanker.

De organisatie kaartte dat aan in commissies en bij ministers. Met resultaat! Sinds 1 januari 2015 zijn er maatregelen die een schuldsaldoverzekering toegankelijker maken voor mensen die volgens de verzekeraars een verhoogd gezondheidsrisico hebben.

Nadat ik succesvol behandeld werd tegen prostaatkanker, kocht ik een nieuwe woning met mijn vrouw. Maar verzekeraars weigeren me een schuldsaldoverzekering toe te kennen. Wat kan ik doen?

Kankerpatiënt

getuigt aan onze Kankerlijn

 • Het Opvolgingsbureau voor de tarifering van de schuldsaldoverzekering werd opgericht. In dat bureau zetelen vertegenwoordigers van de verzekeraars en van de patiënten- en consumentenverenigingen.
 • De hoogte van de bijpremie werd beperkt. Als een klant een medische bijpremie moet betalen die hoger is dan 125 % van de basispremie, zal een compensatiekas tussenkomen (met een bovengrens van 800 %).
 • Wie niet akkoord gaat met de weigering van een verzekering of op een medische bijpremie van meer dan 75% stoot, kan bij het Opvolgingsbureau een nieuwe beoordeling vragen.

Het recht om vergeten te worden

Kom op tegen Kanker bepleitte met succes het recht om vergeten te worden. Vanaf de lente in 2020 zullen ex-kankerpatiënten hun ziekte nog moeten melden als ze een schuldsaldoverzekering aanvragen. De verzekeraar mag er echter geen rekening meer mee houden als het einde van de behandeling meer dan tien jaar geleden is. Een verzekeraar mag in zo’n geval de verzekering niet meer weigeren of een bijpremie aanrekenen.

Kom op tegen Kanker ijverde daarnaast voor een referentierooster, dat gebaseerd wordt op het Franse voorbeeld. Daarin worden kortere termijnen vastgelegd voor bepaalde soorten kankers en chronische ziekten. Denk aan teelbal-, borst- of huidkanker en hepatitis C. We hopen dat de bevoegde ministers een gelijkaardig rooster snel opstellen in België.

Lees meer

Een schuldsaldoverzekering afsluiten als je kanker (gehad) hebt.

Tijdslijn

 • Schuldsaldoverzekering beter toegankelijk

  Goed nieuws: verzekering niet meer duurder na zware ziekte

  Lees het verhaal
 • Met krijt getekend huis en mannetjes

  Opvolgingsbureau schuldsaldoverzekering onderzoekt dossiers vaak niet grondig genoeg

  Lees het verhaal
 • Zorghuis De Dijlevallei

  Schuldsaldoverzekering eindelijk beter toegankelijk voor mensen die kanker overleefden

  Lees het verhaal